Масово изписваният антибиотик Augmentin (амоксициклин) е почти изчерпан, но има и

...
Масово изписваният антибиотик Augmentin (амоксициклин) е почти изчерпан, но има и
Коментари Харесай

МЗ: Един от масовите антибиотици е изчерпан, но има други лекарства със същите възможности - Здраве

Масово изписваният антибиотик Augmentin (амоксициклин) е съвсем привършен, но има и други медикаменти със същите лечебни благоприятни условия, въпреки и с други търговски наименования и вносители.

Това оповестиха от Министерството на здравеопазването след питане от OFFNews.

От ведомството показват, че поради Изпълнителната организация по медикаментите е изискала информация за наличностите от компанията собственик на позволение за приложимост.

Според предоставените данни, към 4 януари, в складовете на търговеца на едро към момента е имало лимитирани количества от таблетните форми и суспензии (сиропи) от 400 mg/57 mg/5 ml - 70 ml. Напълно изчерпани са суспензиите от 125 mg /31,25 mg/5 ml - 100 ml и 250 mg/62,5 mg/5ml - 100 ml. От компанията снабдител са показали, че през януари са декларирани доставки за всички таблетни форми и суспензии Augmentin, с изключение на сиропа от 125 mg /31,25 mg/5 ml - 100 ml, за който е декларирана доставка през февруари.

От министерството прецизират, че на пазара има и други медикаменти със същите лечебни благоприятни условия, въпреки и с други търговски наименования и вносители , от които има наличия в складовете на едро. Пациентите могат да извърнат към лекуващия си доктор, с цел да бъде назначена нова терапия, предлагат от здравното ведомство.

В отговор на въпроса ни какви ограничения се подхващат, с цел да бъде преодолян дефицитът на значими за сезона лекарства, и търси ли се решение посредством успореден импорт, от министерството оповестяват, че " по всяко постъпило в ИАЛ заявление в интервала 2022 година до сегашния миг за издаване на позволение за успореден внос  са издадени позволения в извънредно къси периоди ". Такъв е казусът и с Augmentin-a, в разнообразни концентрации и форми. Последното позволение за таблетки от този широкоспектърен антибиотик е издадено на 23 декември предходната година. 

За предстоящи доставки на антибиотици през януари, февруари и март удостовери и съветникът на здравния министър Аркади Шарков по NOVA NEWS през днешния ден. По думите му друга опция е да бъдат задействани локални индустриални мощности " при потребност ".

" Водят се диалози за предоговаряне на доставки. България готви писмо към Европейска комисия за взаимопомощ в този развой. За тези медикаменти, които имат аналог на българския пазар, ще проведем другата седмица диалози “, осведоми той.

По думите му сега се работи по мобилно приложение, с което лекари и фармацевти ще могат да наблюдават опциите.

Според основния секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов в лекарствоснабдяването у нас липсва бистрота . Той още веднъж напомни предлагането на съюза складовете на търговците на едро да бъдат " забележими " за аптеките, а рецептите да се издават единствено в електронен вид. Така съгласно фармацевта пътят на медикаментите ще може да бъде проследен и няма да има опция за реекспорт на лекарства.

Проблемът с дефицита на антибиотици и противовирусни медикаменти не е единствено у нас. Неотдавна за превъзмогване на недостига на лекарства.  Според специалисти главната причина е, че съвсем 90% от дейните съставки, с които се подготвят лекарствените артикули, се създават в Китай и Индия, където пандемията съществено затрудни компаниите. Особено мъчителен е този проблем в Китай поради следваната до неотдавна тактика " нулев коронавирус " с чести локдауни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР